Ana içeriğe atla

Danışma Kurulu

TEDÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DANIŞMA KURULU

·       PROF. DR. EŞREF ADALI

 eşref adalı5 Ocak 1948’de Isparta’nın Eğirdir ilçesinde doğan Adalı tüm eğitim hayatını İstanbul’da geçirmiştir. 1965 yılında Pertevniyal Lisesinden mezun olmuş ve aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Fakültesi’nde eğitime başlamıştır. 1971 yılında zayıf akım kolundan Yüksek Mühendis olarak mezun olan Adalı aynı fakültede asistan olarak çalışmaya başlamıştır.

1976 yılında doktor, 1980’de doçent ve 1988’de profesör olarak aynı fakültede görev almıştır. 2005 yılında yaş sınırlaması nedeniyle emekli olmuş ve halen İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi emekli öğretim üyesidir.

 Adalı, İTÜ’deki görevlerinin dışında 1977-1978 yılları arasında Case Western Reserve University’de (ABD) konuk araştırmacı; 1978-1979 yıllarında Carleton University’de (Kanada) konuk öretim üyesi; 1985 yılında Akron University’de konuk araştırıcı öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 1990-1991 yılları arasında Tübitak Marmara Araştırma Merkezi’nde İnformatik Grubunun kurulması çalışmalarını yürüten Adalı bu süre içinde Marmara Araştırma Merkezi’nin İnformatik Grubu’ndan sorumlu başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştur.

İTÜ’de geçirdiği 43 yıl içinde, İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün ve daha sonra Bilgisayar ve Bilişim Fakültesinin kurulmasında öncü rolü üstlenmiştir. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün ilk bölüm başkanı ve Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nin kurucu dekanı  olmuştur.

Adalı akademik çalışmalarını iki alanda sürdürmektedir: Bu alanlardan ilki mikroişlemciler ve mikroişlemci temelli sayısal sistem tasarımıdır. Bu alanda iki kitabı (Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar, Mikrobilgisayar Temelli Gerçek Zaman Dizgeleri) bulunmaktadır. İkinci ilgi alanı Doğal Dil İşleme üzerinedir. Türkçe Doğal Dil İşleme kitabı yakın zamanda yayımlanacaktır. Bu iki temel araştırma alanınına ek olarak Bilişim Etiği ve Hukuku, Bilgi Güvenliği ve Yönetimi konularında iki kitabı yayımlanmıştır. Adalı’nın bir diğer ilgi alanı bilgi sistemlerinin çözümlenmesi ve tasarımıdır.

Geçen 43 yıllık akademik hayatında on iki doktora öğrencisi yetiştirmiştir. Doktora öğrencilerinin bazıları, bugün değişik üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışmaktadırlar.

Prof. Dr. Eşref Adalı akademik çalışmalarının yanı sıra değişik ArGe projelerini yürütmüş veya projenin bir kısmının yürütücüsü olmuştur. Bu projeler kapsamında  Uzun Ufuk, Milgem gibi önemli savunma sanayi projeleri, Tofaş CNC, İSKİ SCADA, İBB İtfaiye, Mernis, Bursa Emniyeti Modernizasyonu gibi büyük ölçekli projeler bulunmaktadır.

Akademik hayatı boyunca Üniversite Sanayi işbirliğinin geliştirilmesine ağırlık veren Prof. Dr. Adalı kamu ve özel sektör projelerine danışmanlık hizmeti vermiştir. Bu bağlamda Aselsan, İski, Mernis, Bursa Emniyet Müdürlüğü hizmet vermiş olduğu kamu kuruluşlarıdır. Özel kuruluşlara için yaklaşık 15 kadar Teydeb destekli projeye danışmanlık vermiştir.

Adalı şu kuruluşların üyesidir:IFAC Computer and Manufacturing Tech. Com., Otomatik Kontrol Vakfı (Kurucu başkan), Unix Kullanıcılar Derneği (kurucu Başkan), Türk Radyo Amatörleri Cemiyeti (1965-1970 arası başkanı), Türkiye Bilişim Vakfı ve Türkiye Bilişim Derneği.

 

·       PROF. DR. CEVDET AYKANAT

cevdet aykanatDr. Cevdet Aykanat is a Professor of Computer Engineering in Bilkent University, Ankara, Turkey. Prof. Aykanat earned his BS and MS degrees in electrical engineering from the Middle East Technical University, and received his PhD in electrical and computer engineering from Ohio State University, where he was a Fullbright scholar, He worked at the Intel Supercomputer Systems Division, Beaverton, Oregon, as a research associate.

Since 1989, he has been affiliated with the Department of Computer Engineering, Bilkent University. Research interests of Prof. Aykanat mainly include parallel computing (especially for irregular and unstructured applications), parallel scientific computing and its combinatorial aspects, parallel computer graphics applications, parallel data mining, graph and hypergraph partitioning, load balancing, high-performance information retrieval, parallel and distributed databases, grid computing and high performance computing for big data applications“. Prof. Aykanat (co)authored above 100 articles in prestigious SCI journals.

His publications received about 5500 citations in Harzing's Publish or Perish Index and Google Scholar Citation Database. He has an H-index of 38 for all of his citations ( H-index of 24 for his citations since 2015).

Several of his research projects have been funded by TUBITAK (The Scientific and Technological Research Council of Turkey), Intel SSD and European Commission (ITDCFP6FP7). Prof. Aykanat has been the principal investigator of 6 TUBITAK projects, investigator of 2 TUBITAK projects, principal investigator of one Intel-SSD project, general co-ordinator of a 2.5-year EC-funded ITDC project, and principal investigator of Bilkent University in the EC-funded SEE-GRIDSEE-GRID2PRACE-1IPPRACE-2IPPRACE-3IPPRACE-4IPPRACE-5IP and PRACE-6IP projects.

Prof. Aykanat is the recipient of the 1996 Investigator Award of TUBITAK and 2007 Science Award of METU Parlar foundation. He was appointed as a member of the IFIP Working Group 10.3 (Concurrent System Technology) in April 2004 and as a member of the EU-INTAS Council of Scientists in June 2005. He has participated in the expert panels of The Research Council of Norway for the research program eVITA- eScience. Prof. Aykanat has served as an Associate Editor of IEEE Transactions of Parallel and Distributed Systems (2008-2013). Prof. Aykanat has been an Associate Provost of Bilkent University since 2010.

 

·       PROF. DR. BUYURMAN BAYKAL

buyurman baykalProf.Dr. Buyurman Baykal 1986 yılında TED Ankara Kolejinden mezun olmuştur. 1990 yılında ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden lisans, 1992 ve 1995 yıllarında ise Imperial College London, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. 1997-1999 yılları arasında yardımcı doçent olarak görev yaptığı Başkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünün (lisans ve lisansüstü) kuruluşunda bölüm başkan yardımcısı olarak öncü ve aktif rol üstlenmiştir.

1999-2004 arasında Doçent, 2004 yılından beri de Profesör olarak ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görev yapmaktadır. Yönetim bilimleri de ilgi alanında olup ODTÜ Teknokent görevlendirmesi ile 2004 - 2011 yılları arasında Deniz ve Hava Kuvvetlerine yönelik savunma sanayi projelerinde Program Yöneticisi, Direktör ve Genel Müdür Yardımcısı olarak Havelsan'da görev yapmıştır.

Araştırma ilgi alanları sinyal işleme ve uygulamaları, bilgisayar ağları ve makine öğrenmesidir. IEEE Transactions on Signal Processing, IEEE Communications Magazine, IEEE Transactions on Aerospace and Electronic Systems,  IEEE Transactions on Circuits and Systems, Neural Networks, Neurocomputing, Computer Networks, Wireless Networks, Digital Signal Processing, Radio Science gibi prestijli SCI dergilerinde yayınları ve atıfları bulunmaktadır. Ayrıca International Journal of Mobile Network Design and Innovation (Inderscience Publishers), Computer Networks (Elsevier Science), IEEE Transactions on Circuits and Systems gibi dergilerde editörlük görevleri yapmış ve pek çok konferansın teknik ve organizasyon komitelerinde yer almıştır.

Endüstriyel olarak model temelli sistem mühendisliği, yazılım mühendisliği, yazılım/sistem ürün hatları, elektronik sistem tasarımı, keşif gözetleme istihbarat sistemleri (C4ISR), stratejik yönetim, bilgi yönetimi ve sürekli iyileştirme konularında tecrübesi bulunmakta olup toplam bedeli milyar dolarları bulan projelerin yönetimini gerçekleştirmiştir. Üniversite-sanayi işbirliği konusunda tecrübeli olup ASELSAN, ROKETSAN, NETAŞ, ESEN SI, PROFEN, MİLSOFT, ARÇELİK, WAT Motor gibi firmalarla arge projeleri geliştirip yönetmiştir. ODTÜ'de yaptığı araştırmalardan alınmış ulusal ve uluslararası patentleri bulunmaktadır.

 

·       PROF. DR. ALİ YAZICI:

 ali yazıcıLisans (1972) ve Y. Lisans derecelerini (1974) ODTÜ, Matematik Bölümünden alan Dr. Yazıcı, Doktora (1983) çalışmalarını, Kanada’nın Waterloo Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümünde, Paralel Hesaplama alanında tamamlamıştır.

Prof. Dr. Yazıcı’nın araştırma ve ilgi alanları arasında, Büyük Veri, Paralel ve Dağıtık Hesaplama, Veritabanı Sistemleri, Sembolik Hesaplama, Programlama Dilleri ve e-Konular ön plandadır. Dr. Yazıcı akademik hayatı boyunca, 34 öğrencinin Y. Lisans ve Doktora tezi danışmanlığını yürütmüş ve ilgi alanlarında 130 civarında bilimsel makale, bildiri ve kitabın yazarlılığını yapmıştır. Dr. YAZICI, 1985 yılından beri TBD üyesi olup, aynı zamanda TBV’nın kurucu üyeleri arasındadır. Prof. Dr. Yazıcı şu anda Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği öğretim üyesi ve Bölüm Başkanıdır.

 

·       ERTUĞRUL BARAK:

ertuğrul barak1976 yılında Gelibolu’da doğdu. İlk Orta ve Lise eğitimini babasının memuriyeti nedeniyle Anadolu’daki çeşitli illerdeki devlet okullarında tamamladı. 1998 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliğinden Lisans, 2022 yılında yüksek lisans derecelerini aldı.

1998 yılında Aselsan’da yazılım mühendisi olarak çalışmaya başladı ve 2008 yılına kadar çeşitli komuta kontrol projelerinde yazılım mühendisi olarak çalıştı. 2008 yılından 2014 yılına kadar Ateş Destek Sistemleri Proje Yazılım Ekip Liderliği görevini yürüttü.  2014 yılında Komuta Kontrol Yazılım Müdürü olarak görevlendirdi ve bu görevini 2021 yılına kadar sürdürdü. 2021 yılında Komuta Kontrol Ürün Hattı Tasarım Müdürü olarak görevlendirildi ve halen bu görevini yürütmektedir.Yazılım Mimarileri, Yazılım Ürün Hatları ve Yazılım Süreçleri konularında uzman olan Ertuğrul Barak bu konularda çeşitli konferanslarda ve üniversitelerde konuşmalar yapmış ve derslere katılmıştır. Evli ve iki kız çocuğu babasıdır.

 

·       SERKAN CEYLAN:

 serkan ceylan1976 yılında Ankara’da doğmuştur. Sırasıyla 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nden Lisans, 2002 yılında ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nden Yüksek Lisans dereceleri ile mezun olmuştur. 1999 yılında çalışmaya başladığı ASELSAN’daki görevine Kıdemli Lider Mühendis olarak devam etmektedir.

1999-2017 yılları arasında faklı ölçeklerdeki projelerde Yazılım Mühendisi ve Ekip Liderliği görevlerinde bulunmuştur. 2017 yılından itibaren farklı ölçeklerdeki yazılım yoğun sistem projelerinde Sistem Mühendisi ve Teknik Yönetici olarak çalışmaktadır. 2008-2020 yılları arasında Yazılım Geliştirme ve Sistem Geliştirme Süreçleri için Süreç Yöneticiliği yapmıştır. Uzmanlık alanları, sistem ve yazılım mimarileri, sistem ve yazılım tasarımı, gömülü yazılım geliştirme, sistem ve yazılım ürün hattı, süreç modellemedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

 

·       HALUK GÖKMEN:

haluk gökmen1987 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Aynı bölümde Yüksek Lisans çalışmalarına başladı ve bu dönem içinde Vakıfbank’ın Elektronik Bankacılık ve x.25 ağlarının kurulumunda çalıştı. 1988 yılından itibaren 14 yıl Alcatel Telecom şirketinin Stuttgart, Anvers ve Sidney tasarım merkezlerinde telekom, veri iletişim ve mobil iletişim alanlarında çalıştı. 2003-2007 yılları arasında Vestel Elektronik şirketinin Ar-Ge merkezinde Gömülü Yazılım Tasarım Grubunu yönetti. Bu dönemde şirketin Ar-Ge hibe proje başvuruları ve üniversite sanayi işbirliği çalışmalarını yönetti, Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde Gömülü Sistem Programlama dersiverdi.

2007 yılında geçtiği Beko Elektronik Ar-Ge İzmir ofisinde Proje Yöneticisi ve Proje Ofis yöneticiliği yaptı. Beko/Grundig Elektronik şirketinde Ar-Ge Projeleri, Üniversite Sanayi işbirliği, AB 7.ÇP, EUREKA Kümeleri, TEYDEB proje başvuruları çalışmalarını yürüttü. Aynı dönemde şirketi AB Teknoloji platformlarında (NEM, NESSI ve eMobility) temsil etti ve NEM Yönetim Kurulunda yer aldı. Bu dönemde Koç Teknoloji Kurulunda Ar-Ge, İnovasyon ve AB Çerçeve Programları grupları çalışmalarına katıldı. İzmir ve İstanbul’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından tarafından yetkilendirilen ilk Ar-Ge merkezlerinin (Grundig Elektronik) kurulumu çalışmalarını yönetti. İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu üyesi olarak, İstanbul’da BİT ile Kalkınma Kitabı’na önemli katkılarda bulundu. Dijital Türkiye Platformu tarafından başlatılan “Avrupa Dijital Gündemi” ne Uyum Projesinde 5 nolu dayanak “Araştırma ve İnovasyon” raporunu hazırladı. TÜBİTAK tarafından hazırlanan yeni programların oluşturulmasında Sanayi temsilcisi olarak yer aldı.

TÜBİTAK 1512-Girişimcilik Aşamalı Destek Programı ELOTEG, BİLTEG projelerinde değerlendirici olarak yer almaktadır. Ayrıca 1512 Programı kapsamında iş rehberi olarak girişimcilere destek vermektedir. 2009 yılından bu güne kadar ArGe ve İnovasyon alanlarında danışmanlık hizmetleri vermekte, BİT alanında 7.Çerçeve Programı ve AB Horizon 2020 projelerinde ortak olarak yer almaktadır. 100 üzerinde proje başvurusunda ve 20 civarı desteklenen projede iş paketi lideri, bilgi yayılımı lideri, ticari faydaya dönüştürme lideri, inovasyon lideri gibi farklı görevler almıştır.

Haluk Gökmen EGESYS kurucu ortağı ve yöneticisidir. 28 yıllık iş deneyimi ile BİT sektöründe çok geniş ulusal ve uluslararası alanda kurumlar ve kişilerden oluşan bir ilişki ağına sahiptir. 2014 yılında 1601 kodlu TÜBİTAK Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik çağrısı tarafından desteklenen “PROTEİN Destekli Ar-Ge Mentor Ağı” projesininde yönetici ve mentor, sonrasında desteklenen KOBİMEN eAkademi projesinde yönetici ve eğitmen olarak yer almıştır. TÜBİTAK destekli Şubat 2020 tarihinde başlayacak olan ArGeMentor+ projesinin yöneticisidir. 2009 yılından bu yana Arçelik A.Ş. Ar-Ge Merkezi danışmanlık hizmetine devam etmektedir ve TÜSİAD Sanayi 4.0 Çalışma Grubu üyesidir.